Лек малинов мус

Nutrition Facts
Serving Size 200 грама
Servings Per Container 4

Amount Per Serving
Calories 191 Calories from Fat 99
% Daily Value*
Total Fat 11,4g 17%
Saturated Fat g 0%
Trans Fat g
Cholesterol mg 0%
Sodium mg 0%
Total Carbohydrate 21,2g 7%
Dietary Fiber g 0%
Sugars g
Protein 3,3g 6%

*Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily values may be higher or lower depending on your calorie needs.

Малиновият мус със сметана и кисело мляко е един от най-леките десерти, с които можете да се поглезите в летните следобеди.

  • 300 гр малини
  • 200 гр. заквасена или растителна сметана 
  • 200 мл. вода
  • 100 гр. кисело мляко
  • 2 равни супени лъжици захар 
  • 10 гр. желатин (1 пакетче)
  • 100 мл. вода за разтваряне на желатина

В 100 мл. студена вода се изсипва 1 пакетче желатин.

Разбъркайте и оставете за 10-15 минути да набъбне.

Отделете част от малините за декорация по Ваша преценка.

Сложете в малка тенджерка захарта, водата и останалите малини. Намачкайте ги и сложете на котлона. Оставете ги да къкрят леко 5-10 минути и прецедете през цедка, за да отделите семките. Върнете обратно на котлона да заври отново и щом отместите тенджерката веднага изсипете набъбналия желатин.

Разбъркайте много добре и оставете да се охлади в хладилник за 20 минути.

Заквасената/растителната сметана се разбива заедно с киселото мляко до гладкост.

Малиновият сироп трябва да е напълно изстинал и след това се добавя, при непрекъснато бъркане на ниски обороти с миксер, към заквасената сметана и киселото мляко. 

Наливате в подходящи чаши или купички и оставяте вашия мус с малини в хладилника минимум за 4 часа.