Що е то гликемичен индекс?

 

Зад това сложно наименование се крие информация за влиянието на въглехидратите в различните храни върху кръвната ни захар, и по-точно – за измерване на промяната в нивата на кръвната захар, като следствие от приема им. Основната цел на (ГИ) е да се ползва при хората с диабет, но днес гликемичният индекс служи като показател и за хората, които искат да намалят теглото си, а също и за някои спортисти. По (ГИ) можем да се ориентираме колко бързо се разграждат въглехидратите, с помощта на хормона инсулин.

Има няколко групи храни в зависимост от гликемичният индекс, който имат:

  • Нисък гликемичен индекс – стойности под 54;
  • Среден гликемичен индекс – стойности между 55-69;
  • Висок гликемичен индекс – със стойности над 70;

Храните с нисък (ГИ) не оказват съществено въздействие върху нивото на кръвната захар. Тези със среден (ГИ) оказват въздействие върху кръвната захар за относително кратък период, а тези с висок гликемичен индекс са способни да повишат нивата на кръвната захар за кратък период от време. Когато нивата на кръвната захар се повишат, това довежда до усилено производство на инсулин, а като следствие – чувство за глад.

 

Кои са „добрите плодове“?  

Любимите ни ябълки и круши, които можете да поръчате в стандартната ни кутия kiwibox например, попадат в категорията на плодове с нисък гликемичен индекс. Това означава, че можете спокойно да похапвате колкото желаете, без нивата на кръвна захар в организма ви да “бушуват”, а в същото време ще се чувствате сити за дълго време, което намалява и риска от преяждане с нездравословна храна. Други храни с нисък (ГИ) за 100г са: череши, сливи, грейпфрут, моркови, леща, зрял фасул, соя, ечемик, фъстъци, пълнозърнести спагети, нискомаслено кисело мляко, обезмаслено мляко.
Храни с висок (ГИ) включват т.нар. junk food: пържени, печени и варени картофи, вкл. пюре; диня, ананас, стафиди, тиква, бял ориз, вафла, бял хляб, кифла, кроасан, пълнозърнест хляб, сладолед, мед.

Добавяме една скромна табличка с някои плодове, за да можете сами да прецените дневната си порция, базирайки се на информацията за гликемичния им индекс.

Вид плодПорция (г/мл)Въглехидрати (на порция)Гликемичeн индексНисък/Среден/Висок
Ананас1201059Среден
Банани1202652Нисък
Грейпфрут1201125Нисък
Грозде1201853Нисък
Диня120676Висок
Кайсии1681357Среден
Круша1201138Нисък
Лимон40000
Манго1201751Нисък
Портокал 1201142Нисък
Праскова1201142Нисък
Череши 1201263Среден
Ябълка
1201538Нисък
Ягоди120340Нисък

SaveSave

SaveSave