Плодова Вода

Вероятно сте чували правилото: 8 чаши вода на ден са задължителна част от здравословния начин на живот. С kiwibox лесно и удобно можеш да добавите различни плодчета към всяка от чашите си. Така водата ще е с по-свеж вкус и по-богата на витамини. А денят ви във офиса ще е по-вкусен. 

Идеите за тези чаши са адаптирани от този пост. Комбинациите, обаче са безкрайни.

Плодова вода с боровинки и лимон

  • 2 чаши обикновена или газирана вода
  • една шепа лед
  • 125 грама цели, пресни боровинки
  • 1 лимон или 1 1/2 лайм, нарязан

Смесвате в кана или голям буркан. Може да пиете веднага или да го оставите да престои 1-4 часа. Така водата се овкусява по-силно.

Плодова вода с портокал и киви

  • 2 чаши обикновена или газирана вода
  • една шепа лед
  • 1 нарязан портокал
  • 2 обелени и нарязани кивита

Смесвате в кана или голям буркан. Може да пиете веднага или да го оставите да престои 1-4 часа. Така водата се овкусява по-силно.

Плодова вода с малини и мента

  • 2 чаши обикновена или газирана вода
  • една шепа лед
  • 125 грама цели, пресни малини
  • една щипка прясна мента или джоджен

Смесвате в кана или голям буркан. Може да пиете веднага или да го оставите да престои 1-4 часа. Така водата се овкусява по-силно.

Плодова вода с ягоди и босилек

  • 2 чаши обикновена или газирана вода
  • една шепа лед
  • 150 грама нарязани ягоди
  • една щипка пресен босилек

Смесвате в кана или голям буркан. Може да пиете веднага или да го оставите да престои 1-4 часа. Така водата се овкусява по-силно.

Плодова вода

  • 2 чаши обикновена или газирана вода
  • една шепа лед
  • Смесете по малко от всички плодове, с които разполагате
  • Добавете щипка прясна мента или джоджен

Смесвате в кана или голям буркан. Може да пиете веднага или да го оставите да престои 1-4 часа. Така водата се овкусява по-силно.

Съвети при приготвянето на плодовата вода

Съставки

Избирайте пресни, органични продукти. Измивайте ги добре. Билките може да постоят във вода, за да се изкиснат пестицидите.

Вода

Използвайте студена или със стайна температура вода. Топлата вода води до по-бързо размекване и разкъсване на плодовете, а също намалява полезните вещества, които се отделят във водата.

Подготовка

Меките плодове като цитрусите и ягодите може да бъдат нарязани на тънко, на дебело или на четвъртинки.  Твърдите плодове като ябълките и крушите, обаче, е добре да са на много тънки парчета. На тях им трябва повече време, за да отделят соковете си.

Претрийте влакнестите джинджифил, розмарин и лимонена трева с пръсти или дървена лъжица, за да отделят сока си по-бързо.

Билки като лавандула, розови листенца, мента, босилек, може да накиснете с тензух. Така няма да замърсите водата с малки парченца от тях.

Време за киснене и температура

Плодовата вода трябва да е на стайна температура, не повече от 2 часа. След това сложете в хладилник, за да не се развиват бактерии.

Краставиците, цитрусите, пъпешът и ментата овкусяват водата почти незабавно. На ябълките, канелата, пресния джинджифил, и розмарина, обаче им трябва да престоят една нощ.

Пъпешът и нарязаните ягоди започват да изглеждат размити след час-два, докато цитрусите и целите боровинки запазват добрата си форма дори след няколко часа в хладилника.

След около 4 часа, необелените цитруси може да добавят горчивина към вкуса на водата. Ако правите голямо количество от плодовата вода, обелете ги или ги сменете след около 4 часа.

Ако не сте изпили водата до 24 часа, извадете плодовете и дръжте в хладилник до 3 дена.

Ако водата ви свършва, но искате още, допълнете съда с още вода. Ще има по-слаб вкус, но все пак ще е свежа.